top of page

CATIO MAGAZÍN

Všichni psi a kočky jsou našimi anděly v přestrojení: Rozhovor S Kimberlie Hamilton

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Kimberlie Hamilton ráda objevuje krásy Skotska, různá zákoutí a hrady

Chcete si na chvilku odpočinout u rozhovoru? A co takhle u toho, který jsem pro vás udělala s autorkou knihy Kočky v akci! (v angličtině vyšla jako Rebel Cats!) – Kimberlie Hamilton. Kimberlie Hamilton napsala i další zajímavé knihy – Psi v akci! (Rebel Dogs!) a Scotland´s Animal Superstars, stejně tak knihu Generation Hope, ale tyto zatím nebyly vydány v češtině. Kimberlie už připravuje další titul – tentokrát o divokých zvířatech.

Zdravím Kimberlie, kolika zvířaty jste obklopena v tuto chvíli? Asistují Vám při psaní?

Mám čtyři kočky a ráda bych jich měla mnohem víc. Tři z nich se mnou přicestovaly z Kalifornie, když jsem se stěhovala do Skotska – Scout, Sammy Jo a Elsa a teď mají ještě skotského brášku jménem Whiskers (Fousáč). Kalifornské kočky tvoří můj “psací tým” a během dní, kdy se věnuji psaní, se ode mne nevzdalují. Myslím, že bych se bez nich cítila nesvá. Poskytují mi emoční oporu, rozesmívají mne – třeba už jen tím, jak se mi rozvalují po psacím stole a kutálí na něm svoje papírové kuličky.

Autorka při psaní…

Chybí Vám někdy Los Angeles? Nebo je Vaše spojení se Skotskem srdeční záležitostí?

Určitě mi chybí slunce a životní styl Los Angeles. Chybí mi všechny ty veganské restaurace a moji přátelé. A také mi postrádám činnost, kterou jsem vykonávala v charitativní organizaci FixNation jako členka správní rady (pozn. redakce – jde o organizaci pro kastraci pouličních koček v LA). Ve Skotsku jsem ale šťastná a za necelých pět let bych měla získat britské občanství. Jsem obklopena spoustou historie a krásnými zákoutími, lidé jsou zde milí a dlouhé letní dny přímo úžasné. Mohu tady podnikat svoje dobrodružné výpravy, Skotsko mi v tom vychází vstříc.

Necháváte se inspirovat starými hrady a toulkami po nich? Vypadá to, že je Spojené království pro spisovatele přímo stvořené… Kam vyrazíte v létě na výlet (až to bude možné)?

A na toulkách…

Na to, jak je ostrov veliký, je zde stále, co dělat a kam jít. Mám dlouhý seznam míst, která chci navštívit. Díky emailům a telefonu jsem nyní ve spojení s celou řadou zajímavých lidí. Pracuji na další knize a těším se, až se osobně setkáme hned, jak zde skončí izolace (přeloženo z lockdown). Například bych ráda viděla zakladatele záchranné stanice the Highlands Birds of Prey Rescue Centre na severu Skotska. Také se chci setkat se zakladatelem nemocnice pro ježky v Midlands, v Anglii. A ještě bych se chtěla vydat do známého safari Longleat v Anglii, známého pro svůj jedinečný venkovský ráz.

Kočky v akci!

Kočky v akci! je jedinečná kniha plná kočičích příběhů a ilustrací různých autorů. Bylo snadné tým umělců pro účely tohoto projektu propojit?

Bylo to snadné, protože mi s tím pomohli lidé okolo iniciativy Scholastic UK (více zde). Práce na této knize mne díky tomu velmi bavila. Jejich umělecký ředitel mi poslal ukázky práce patnácti různých ilustrátorů a navrhl mi, abych ke každému kočičímu příběhu vybrala dva z nich. Bylo velmi zábavné se zabývat rozhodováním, který styl malování nejlépe vystihuje daný příběh. Například, když jsem psala o kočce Tama (ta byla jmenována přednostou stanice v Japonsku), zvolila jsem si umělce, který používal vodové barvy s precizní, skoro až japonskou estetikou práce. Autor obrázku kočky z palírny (kočka je známá jako Towser) měl zase výrazný grafický styl a to se přímo báječně hodilo dohromady k osobnosti této kočky, která se dostala až do Guinessovy knihy rekordů za počet ulovených myší. Myslím, že se dobře bavili také umělci samotní, protože jsme poté spolupracovali také na další knize – Psi v akci!

Psi v akci!

Jsou kočky Vašimi anděly strážnými? Co na kočkách zbožňujete?

Určitě, věřím tomu, že všichni psi a kočky jsou našimi anděly v přestrojení. Pokud bych měla jmenovat několik věcí, určitě by tam patřila emoční opora, kterou nám poskytují, když se cítíme na dně. Jejich láska nám pomáhá překonávat těžké okamžiky každý den. Kočky jsou tiché a to mi vyhovuje, když píšu, to vyžaduji absolutní ticho a kočky to respektují. Nedivím se, že spoustu spisovatelů má jako mazlíčka právě kočku. Myslím, že krátké zdřímnutí ve společnosti kočky je jedním z nejlepších požitků v životě člověka. Vydávají nejlepší zvuk, co znám, jejich předení je tak uklidňující a uzdravující! Že jsou dokonalými společníky, jsem zjistila, když jsem se kdysi rozváděla a zůstala sama v obrovském domě. Poté jsem adoptovala Sammy a Scouta a už si bez nich neumím představit svůj život. Dodaly mu radost. Přála bych každému, aby zažil na vlastní kůži, jak krásné je sdílet život se zvířecím přítelem, zvlášť tím z útulku, protože to ocení lásku domov a mnohonásobně vám to vrátí. Také mne těší, že některé lidi moje kniha ovlivní natolik, že adoptují kočku z útulku. Překladatel holanské verze si vzal díky této knize kočky z útulku v Amsterdamu. Udělalo mi to obrovskou radost.

Zahlédla jsem fotku z dětské oslavy na téma “Kočky v akci!”. Potěšilo Vás to? Určitě dostáváte spousty podobných fotografií… Myslíte si, že je šance, že současná generace dětí uchopít téma soužití člověka s přírodou šikovněji?

Určitě ano a chvála Bohu za to. Jsou mi velkou inspirací, nečekají na “něco” a snaží se jednat hned a udělat svět lepším místem. Díky nim jsem vlastně napsala svoji knihu Generation Hope, která je o nich. Dětech, které chtějí pracovat na záchraně zvířat a naší planet. Psaní pro děti je velmi naplňující činnost a já jsem nadšená, když mi pak posílají svoje fotky s jejich zvířaty a mými knihami. Vidět tu radost je určitě sen každého autora.

Řeknete nám ještě něco o Vaší právě připravované knize (Rebel Animals)? Bude jistě stejně zajímavá…

Kniha pod názvem Rebel Animals At Risk: Stories of Survival (pozn. redakce – Volně žijící zvířata v akci: Příběhy o přežití) bude třetím titulem ze zvířecí řady a přiznám se, že už nyní jsem velmi rozčilená. Dobré životní podmínky zvířat, stejně jako ochrana divokých zvířat jsou mými prioritami a proto se také v této knize zaobírám ohroženými živočišnými druhy celého světa. Mnoho zvířat trpí kvůli nám, lidem. Chci proto zvýšit povědomí o tom dobrém, co pro ně děláme (a co ještě udělat v budoucnosti můžeme). Je to taková výzva pro mladé ochránce přírody, kteří ještě stále mají šanci věci ovlivnit teď, dříve než bude pozdě. Doufám, že se vám bude líbit, má vyjít na jaře v roce 2021.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně zdaru při vydávání této knihy!

Fotografie: Archiv Kimberlie Hamilon

Další informace o autorce naleznete zde.

コメント


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page