top of page

CATIO MAGAZÍN

Vědecké důvody, proč si pořídit kočku

Jste racionální člověk a máte rádi všechno hezky vědecky podložené? Nebo jen hledáte dobré důvody, jak svým bezkočkovým přátelům vysvětlit, že mít mazlíčka doma je výhra? Výborně, v obou případech neváhejte a čtěte. A také nezapomeňte sdílet, ať svým známým neodpíráte tu velkou pravdu, jak jsou kočky skvělé!

Ekologové, jásejte

Pokud si hodláte pořídit kočku a ekologické smýšlení Vám není cizí, pak Vám prozradíme, že Vaše volba je to pravé. Z hlediska karbonové stopy si totiž kočky vedou oproti psům mnohem lépe. Vědci přepočítali kočičí spotřebu jídla a náklady na jeho výrobu … Zajímá Vás, jak to dopadlo za celý kočičí život? Podle jednoho zahraničního serveru se dostali vědci ke stejné stopě, co na životním prostředí zanechá malé auto. Když provedli součty a rozdíly u psů, výsledek odpovídal stopě velkého terénního auta. A to je podstatný rozdíl!

Kočka terapeut

Občas v životě přichází těžké chvíle, rozchody, propady, ztráty našich blízkých a na nás zůstává, abychom se se situacemi zvládli rvát. Skvělým parťákem na nelehké období (a nejen na ně) je samozřejmě kočka. Studie ukázaly, že lidé, kteří měli v těžkých chvílích na pomoc kočičího společníka, se z nich dostali rychleji a to dokonce s méně slzami. Pokud se občas potřebujete vypovídat a navštěvovat psychologa se Vám nechce, obrátit se můžete opět na Vaši Dr. Kočku. Ukazuje se, že lidem výrazně pomáhá moci se svěřit se svými starostmi a problémy a nebát se, že je posluchač odsoudí. Vážně to nehrozí. Kočka Vás bude milovat, ať jí přiznáte cokoliv.

Urychlovač seznámení

Švýcarko má možná urychlovač částic, ale kam se hrabe Cern na obyčejnou kočku? Ve Velké Británii zasvětili vědci své bádání mužské atraktivitě a víte, co zjistili? 82 % dotázaných žen by zašlo na rande s mužem, který má kočku. Jestli je zaujme citlivost muže, který je schopný poskytnout zvířátku všechnu péči, nebo v mazlíčkovi vidí budoucího potomka, kdo ví. Každopádně, nezadaní pánové, uvolněte si místo v diáři, zajděte do nejbližšího útulku a adoptujte si kočku. Pak už jen čekejte a za stálého mňoukání Vašeho nového společníka očekávejte zástupy potenciálních partnerek.

Prospějete svému zdraví

Každý den za svítání obouváte tenisky a pouštíte se do cvičení? Odpíráte si hamburgry a dortíky ve vidině zdravé stravy? To je všechno skvělé, ale pořád Vám něco chybí. Něco malého a nenáročného, co nebude stát tolik úsilí jako ráno vstát nebo si odepřít oblíbené jídlo. Ano, správně, ještě Vám schází kočka! Chlupatý kočičí společník dokáže snížit hladinu Vašeho stresu v běžném životě. No, řekněte, když přijdete naštvaní z práce a roztomilé zvířátko si přijde pro pohlazení, kdo by se mohl dál zlobit? Podobně také s úzkostí, ať už pouhým hlazením toho jemného kožíšku nebo třeba vypovídáním se, kočka pomáhá odbourat úzkostné nálady, které nejsou pro naše zdraví nic skvělého.

Věrný společník

Spousta lidí touží po společnosti a pocitu sounáležitosti a pospolitosti. Ne vždy však pracovní rozvrh a ostatní aktivity ponechají čas na seznamování a navazování vztahů. Nebo se na ně člověk jen necítí. Australská studie ukázala, že nastěhovat si domů kočku se vyrovná prožívání romantického vztahu s lidským partnerem. Takže pokud se Vám stýská po lásce a přízni, pořiďte si kočku a stesk bude zažehnán.

Naučí Vás sebevědomí

Hledáte sami sebe a nejste si jistí, jak působit vyrovnaně a sebevědomě? Co může být lepší, než se každý den učit od mistra? Kočky ví o své dokonalosti a život si umí užívat. Hrdě se nesou, i když jdou zrovna ze záchodku a i když neelegantně zapacknou, v mžiku se srovnají a jejich krása a dokonalost je hned zpět. Mít takový příklad na očích od rána do večera Vám pomůže – trocha jejich vznešenosti ve Vás brzo ulpí a Vaše okolí si brzo všimne změny k lepšímu.

Zlepšíte spánek

Zapomeňte na prášky na spaní, horké mléko, meduňkové čaje i uspávací nahrávky. Kvalitu spánku zlepší opět naše oblíbená Dr. Kočka. Na tuhle záležitost se zaměřila klinika specializovaná na spánek (Mayo Clinic Centre for Sleep Medicine) a výsledek podložila studií. 40 % účastníků výzkumu se shoduje, že za lepší spánek vděčí právě své kočce. A když to pomohlo ostatním, proč by ne i Vám?

Prospěje dětem

Váháte, jestli svým potomkům dopřát dětství s kočkou? Asi Vás to nepřekvapí, ale naše odpověď je ano! Nejen kvůli vrnivému společnictví a vtipným příhodám, přítomnost kočky u dětí může výrazně napomoct jejich budoucímu zdraví. Děti, které do jednoho roku svého věku byly v časté přítomnosti kočky, mají prokazatelně nižší výskyt alegií. (A to nejen na zvířecí chlupy, ale také na prach, trávu apod.) Takže chcete-li svému dítěti dopřát život bez věčného kýchání a nošení kapesníků, víte jak na to. Výsledek sice není stoprocentní, ale za zkoušku určitě stojí.

Možná Vám zachrání život

Poslední možnosti nedáváme příliš vysokou pravděpodobnost, každopádně malá tu je a zaslouží si být zmíněna. Historie má pár svých kočičích hrdinů a kdo ví, možná se i ta Vaše stane jedním z nich. Pro ilustraci některé zmíníme – jedna kočka z Británie znala svého pána tak dobře, že mu zvládla naznačit, když se mu blížil epileptický záchvat. Jiná kočičí hrdinka zachránila své majitele před katastrofou – vzbudila je, když v domě začal unikat plyn a oni jej stihli zastavit. Podle hasičů by netrvalo dlouho a po chvíli unikání plynu navíc by stavba explodovala.

A jaké jsou Vaše důvody pro pořízení kočky? Těšíme se na ně v komentářích, zprávách či příspěvcích!

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page