top of page

CATIO MAGAZÍN

Péče o koťata do odstavu

Porod máme za sebou, víme, jak pečovat o vyčerpanou maminku, ale co ta malá vrnící klubíčka? Správná péče do odstavu je zpravidla jednoduchá, kočka se o většinu práce postará sama. Co ale nesmíme zanedbat?

První den po příchodu

Novorozená koťata jsou zcela závislá na péči matky. Mají zavřená oční víčka a sklopené ušní boltce, tudíž nevidí ani neslyší. Jak už to ale u miminek bývá, rychle rostou.

Porodní hmotnost je často ovlivněna plemenem nebo rodovou linií a značně se liší; pohybuje se mezi 70 a 140 gramy, v průměru váží kotě po narození 90 – 100 gramů. V každém případě je třeba koťata v prvních čtyřech týdnech života vážit každý den přibližně ve stejnou dobu. Je to nezbytné z jednoho prostého důvodu. Kotě, jehož váha stagnuje nebo se dokonce snižuje, si pravděpodobně vybralo špatně průchozí bradavku a může začít zaostávat za ostatními. Předcházíme tak starostem s pozdějším dokrmováním zaostalého kotěte. Denní nárůst hmotnosti v prvních dnech po narození je zhruba 15 gramů (asi 10% své hmotnosti), takže sedmý den by koťata měla dosáhnout asi dvojnásobku své váhy.

K označení stejně vypadajících koťat používáme například označení drápku na zadní tlapce trochou laku na nehty. Určitě nedoporučujeme bavlnky či barevné stuhy okolo krku koťátek z důvodu bezpečnosti. Kočka by se totiž mohla rozhodnout, že je jejich ozdoby zbaví a vážně by tak mohla kotěti ublížit.

Mateřská láska a instinkt

Při kojení sledujeme tzv. mléčný krok, o kterém jsme vám psali už v předchozím článku. Hlídáme, jestli některé kotě nezraňuje bradavky matky svými přerostlými drápky. Pokud ano, opatrně mu je zkrátíme. Pokud nemáme zkušenosti, je lepší i o tento zákrok požádat veterináře. 

Při kojení kontrolujeme, zda koťátka matce neubližují přerostlými drápky.

Kočka koťata často olizuje. Podporuje to jejich dýchání, krevní oběh a posiluje svaly. Lízání břicha je důležité, protože podporuje pravidelné kálení a močení. Kočka má tento pud až do doby odstavu. Co se týče porodní bedýnky, z hygienického hlediska je rozumné měnit vystýlku bedny každé dva dny.

Kočičí matka má svá koťata stále pod dohledem a nerada je příliš často opouští. Jestliže se některé kotě zatoulá, donese jej kočka zpět za kůži na krku. Nedovolte dětem, aby si s koťaty hrály, nebo je braly do rukou. Snažte se kočku s koťaty nevyrušovat víc, než je nezbytně zapotřebí. Je to vhodné hlavně z důvodu zbytečného stresování matky, která by mohla začít koťata přenášet z místa na místo, případně může úplně ztratit mléko. Až ve věku okolo dvou týdnů můžete začít se socializací, kdy se jich například jemně dotýkáte a hladíte je na zádech. V té době už by kočka nemusela být natolik úzkostlivá.

Svět samostatných

První velký krok k samostatnosti koťat začíná 5. Až 10. den života, kdy se jim začnou otevírat oči. Když přitom zjistíme výtok a koťatům se slepují víčka, opatříme si u veterináře dezinfekční roztok a oči ošetřujeme. Zanedbané záněty se později těžko a bolestivě léčí. Plně otevřené oči budou mít naše malá klubíčka ve stáří 8 až 20 dnů. V té době také, zhruba mezi 16. a 20. dnem začínají koťata lézt. A to začíná ta pravá legrace.

V době začátku objevování mláďat je vhodné opatřit ohrádku pro koťata a umístit ji okolo porodní bedny. V době okolo čtyř týdnů se totiž začnou z porodní bedny škrábat ven. Alternativou ohrádky může být i klec. Tu samozřejmě nevnímáme jako určenou k zavírání koťat, ale k jejich ochraně. Ideální velikost klece je přibližně 1,5 metru na délku a 60 centimetrů jak na výšku, tak do hloubky.

Koťata ve věku mezi čtyřmi a pěti týdny začnou zvídavě prozkoumávat i pevnou stravu, kterou jim nachystáte. Je to také přirozená doba odstavu matky, která již končí s laktací a malé raubíře s jejich rostoucími zoubky od sebe odhání.

No a o odstavu, socializaci, používání záchůdku a očkování koťátek si něco řekneme zase příště.

Kommentarer


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page