top of page

CATIO MAGAZÍN

Proč nedarovat na Vánoce mazlíčka?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Aby kotě šťastné o Vánocích zůstalo šťastné napořád.

Malá roztomilá očička kotěte nebo štěněte pod stromečkem asi každému vykouzlí nezapomenutelné Vánoce. Darovat mazlíčka ale nemusí být vždy dobrý nápad, nejeden majitel útulku by jistě souhlasil. Proč si podobný dárek dobře rozmyslet? A jak udělat zvířatům větší radost, než je někomu darovat?

Zcela výjimečně spojujeme v tomto článku dva zvířecí druhy, které s námi nejčastěji sdílí domácnost – kočky a psy. Ani jeden z nich by totiž neměl sedět pod vánočním stromečkem, pokud ho tedy nedarujete sami sobě. Rádi bychom totiž předešli smutným koncům vánočních svátků.

Mazlíček by neměl být překvapením

Existuje jedna výjimka, kdy je štěně nebo kotě opravdu zaslouženým dárkem, který bude dělat radost celý život a stane se členem rodiny. A to v případě, že si ho pod stromeček nadělí sám pro sebe jeho budoucí páníček. Ten totiž opravdu ví, že se o něj postará, že na něj bude mít čas a je na tak velkou životní změnu připravený.

Někdo ale možná o mazlíčkovi mluví, v tom nejhorším případě nemluví vůbec, a jeho blízcí se rozhodnou mu chlupáčem prostě jen udělat radost. Na psa, ale i kočku, se však musí člověk připravit a pokud sám nebude chtít, neudělá si na něj dostatek času a po nějaké době přenese zodpovědnost na jiné, právě majitele útulku. A to v tom lepším případě. Málokdo si uvědomuje, že kočka i pes mohou žít i více než 10 let.

Obdarovaným by nemělo být ani dítě. Známe to asi všichni – děti si idealizují roztomilá štěňátka, mají pocit, že malými zůstanou navždy, že spolu s nimi nepřicházejí i povinnosti. Jakmile ale chlupáč vyžaduje péči, procházky, úklid hovínek, jen velmi málo děti tyto povinnosti přijme. A pokud je nepřijmou ani rodiče, je o obsazený kotec v útulku postaráno.

Darujte útulkům granule, nikoli opuštěné zvíře

Aby bylo štěně nebo kotě ve správné péči, vyžaduje to i dostatek financí. Ty se ale dají poslat i jiným směrem. Pokud tedy nejste páníček, který se o mazlíčka plnohodnotně postará po celý jeho život, zajděte do zverimexu, nakupte granule nebo kapsičky, a odvezte je do útulku.

Během svátků vezměte děti a vydejte se pejsky vyvenčit. Právě tak jim nejlépe vysvětlíte a názorně ukážete, jak zodpovědnost o zvíře vypadá, že i během mrazů se musí s pejskem ven. Děti se vzdělají a pejsci si užijí lidského tepla. Venčení pejsků ale nemusíte omezovat jen na svátky, jejich chlupaté náruče jsou vám otevřené po celý rok.

Pokud ale celá rodina neustále teskní po novém členu rodiny, sedněte si společně ke stolu, proberte všechny povinnosti, které spolu s ním přijdou, časové možnosti každého člena i plány na prázdniny, kdy budete muset pejskovi nebo kočičce zajistit hlídání. A pak je pro vás útulek tím správným místem – protože právě tam uděláte mazlíčkovi největší radost jeho života, darujete mu domov na celý zbytek života.

Comentários


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page