top of page

CATIO MAGAZÍN

Pohyb a kočka: Čím se můžeme inspirovat od koček

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Sleduj! Základem správného dýchání je dobrý postoj.

Leden je měsíc nabírání sil a odpočinku. Kočky to ví. Mnoho z nás nikoliv. Čím nás mohou naši mazlíci inspirovat? Jak vlastně cvičí kočky?

Přirozenost vládne

Kočka domácí pro nás může být naprosto jedinečným vzorem. Umí odpočívat, hraje si a co jí nevoní, tak nejí. Pozná, kdy má vrnět v duchnách, kdy objevovat. Svoji hru si rozděluje do kratších úseků a proto zůstává aktivní průběžně každý den. Střídání času odpočinku a hry je pro kočku zcela nezbytné. Zdravá kočka s ničím nepřehání. Patnáct minut hry a pak opět klimbá.

Umíte kočičí hřbet?

Pozice kočky (mardžariásána) je známá všem jogínům. Je to ideální cvičení při bolesti zad, únavě, trávících obtížích. Podle náročnosti patří mezi ty, které zvládne i začátečník. Nejtěžší je provádět tuto pozici plynule, nepřehánět a správně dýchat. Kočka tuto ásánu zařazuje do svého harmonogramu hned ráno. Asi cítí, že si uvolní orgány v dutině břišní a bude mít prostor na kapsičku. My musíme dát pozor na zápěstí, abychom je nevytáčeli a zbytečně nechvátali.

Jak provést správně? Návod zde.

Hra a pocit štěstí

Kočka je tvor sociální, má ráda svoje území a nerada sleduje, když přemisťujeme věci v domácnosti. Proto se nejlépe zabaví s druhou kočkou. Totéž bychom mohli říci o většině lidí. Sociální kontakt a hra jsou důležité pro naše sebepřijetí. Při hře se děti, kočky i my učíme respektovat pravidla a uplatnit se.

Některé kočky baví agility, některé aportují (možná jen neví, že nejsou psi), hrají na schovávanou, šplhají na škrabadlo a do větví stromů. Baví se tím, že prohání svého kočičího parťáka po chodbě. Umí si pohrát s kuličkou ze zmačkaného papíru a nepotřebují drahé sportovní vybavení. Umí zůstat klidné a pozorovat a poté soustředit svoji energii do lovu a běhu. Zvládneme to? Umíme dělat věci jen tak pro radost jako kočky?

Foto: modi74, Pixabay

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page