top of page

CATIO MAGAZÍN

Myslí si kočky, že jsou jejich majitelé velké kočky?



Ty jsi teď moje nové maminka, člověče?

Spousta kočičích majitelů nazývá svoji chlupatou radost “přítelem”, nebo dokonce “dítětem”. Co si ale o tom myslí kočky? Vnímají nás jako rodiče, nebo přátele? A může si kočka vůbec myslet, že člověk je jen velká, bezsrstá a poměrně nemotorná kočka? Na odpověď vás nenecháme dlouho čekat, je velice pravděpodobné, že ano!


 

Kočky se k lidem chovají stejně jako k jiným kočkám


Pokud máte doma dvě a více koček, pravděpodobně jste si již všimli, že jejich chování mezi sebou se příliš neliší od chování vůči vám. Kočky společně předou, olizují se, sedají si k sobě, chodí za sebou, strkají do druhého hlavičkou a když si hrají kousají, skákají a škrábou a to bez rozdílu jestli jde o jinou kočku, či zda jde o člověka.


Poznámka redakce: Pro porovnání si vezmeme psí chování – psí chování se vůči jiným psům a lidem značně liší. Pes sice může lízat člověka stejně tak jako psa a štěkat může stejně tak na psa, jako na člověka, nebo na projíždějící automobil, přesto je znatelný rozdíl v chování psa ke psu a psa k člověku.


Kočičí rodiče

A teď jedna radostná zpráva pro každého, kdo má v kočce svoje první, druhé, nebo zkrátka dítě. Kočky se k nám chovají nejen jako k jiné kočce, ale jejich chování je v lecčem podobné chování ve vztahu kotě a kočka. Jsou to právě koťata, kdo leze na kočku a packama jí masírují bříško, aby teklo více mléka. Stejně tak mnohé kočky lezou na své páníčky a “masírují” je packami – kočky samozřejmě neočekávají, že by z jejich dvounohých “kočičích” páníčků vyteklo mléko. Ale jde o chování spojené s absolutní důvěrou a náklonností, která je právě typická pro vztah dvou spřízněných koček.



Jedno je ale přeci jen jiné

Zatímco v přírodě žije spousta koček solitérním životem a setkání s jinou kočkou se stává spíše střetnutím dvou protivníků, v domácnosti je většinou koček na člověka plně fixovaná. Spousta majitelů si ani neuvědomuje, jak moc může duševní zdraví kočky strádat, pokud je kočka často sama doma, nebo pokud jí člověk nevěnuje tolik pozornosti jako ji věnoval dříve (ať už je to z důvodu nedostatku času, nebo kvůli změnám v domácnosti – např. nový člen rodiny).

Závěrem…

Pro kočku tvoříme velkou a důležitou část jejího života, kočka nás má ráda (ano, i kousání a škrábání při hře je pořád známka lásky, protože tento projev patří k přirozenému kočičímu chování). Ačkoliv kočka neumí projevovat určitou pokoru a náklonnost k někomu, kdo se o ní stará jako například pes, dokáže ke svému pánovi přilnout jako k rodiči. A stejně jako lidské děti – občas umí být miláček a občas zlobí.



Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page