top of page

CATIO MAGAZÍN

Legenda Bastet a Sachmet

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Kočičí bohyně a kočky vůbec měly ve starověkém Egyptě významné postavení.

Možná si říkáte, proč bylo postavení koček ve starověkém Egyptě tak významné, že se kočky ukládaly k poslednímu odpočinku mumifikované a s poctami. Kočky byly tehdy vnímány jako posvátné bytosti, které spojovaly náš svět a podsvětí. Důvody mohly být ale mnohem pragmatičtější – kočky se uměly vypořádat s hlodavci a hady.

Bastet a Sachmet

Mezi zástupem egyptského božstva si můžete všimnout těch, kteří měli něco společného s kočkovitými šelmami. Bylo jich hned několik. Bohyně Bastet byla zobrazována jako žena s kočičí hlavou. Krásná a nevyzpytatelná. Byla uctívána jako ochránkyně koček a lidí, kteří se o ně starali. Mladí manželé si pořizovali do svých domácností její sošku (jí samotné nebo s koťaty u nohou) kvůli zajištění plodnosti. Bohyně Sachmet měla hlavu lvice a byla symbolem božské moci, často nevyzpytatelná a chrlící oheň na nepřátele. Proto ji uctívali ti, kteří chtěli ve válce porazit nepřítele. Při bitvách zajišťovala její přízeň výhru nad protivníkem.

Další božstvo

Do třetice egyptských posvátných kočkovitých šelem patří Mafdet. Mafdet se prý uměla vypořádat s jedovatými hady, škorpióny a nepoctivými lidmi. Není úplně jisté, zda měla představovat kočku nebo jinou africkou kočkovitou šelmu. Byla symbolem soudní spravedlnosti a zaslouženého trestu. Člověka ochraňovala před nespravedlností a jedem. Někdy bývá považována za předchůdkyni Bastet a Sachmet.

Význam rituálů

Kočky byly prezentovány na malbách, soškách a reliéfech jako čistotná a elegantní zvířata. Vidět kočku ve snu prý znamenalo předtuchu dobré budoucnosti. Za zabití kočky hrozil velký trest a lidé, do jejichž domácnosti kočka náležela při její ztrátě truchlili. Tělo kočky bylo opečováno a mrtvá kočka byla uložena s náležitými poctami a zásobou krmení. V hrobkách byly často zobrazovány na reliéfech pod nohami svých majitelů jako věrné přítelkyně. Za dochování mumifikovaných těl koček prý vděčíme výtažku z cedru, který byl používán ve formě oleje

Egyptská mau je možná potomkem těchto tolik uctívaných koček.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page