top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočka a její přínos pro chronicky nemocného člověka

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Budeš stále se mnou, kamaráde?

Léčba kočkou je pravděpodobně nejlepší medicínou, které se může chronicky nemocnému dlouhodobě dostat. Takový člověk žije totiž na horské dráze a propady bývají prudké a bolestné. Kočka může jako společník pomáhat tyto stavy tlumit a díky úzkému vztahu s majitelem, ho i udržovat v dobrém psychickém stavu.

Kolika lidí v ČR se to týká?

Mluví se přibližně o 3,5 milionu chronicky nemocných občanů ČR (toto číslo ale zahrnuje všechny choroby a jejich úrovně). Invalidních důchodců je přibližně 7% v produktivním věku. Přibližně 300 tisíc lidí pečuje o někoho blízkého. Což v poměru k velikosti naší země jsou velká čísla. Ale my dnes nechceme mluvit o číslech. Ta tu jsou pro ilustraci problému.

Jak se žije nemocným s bolestí?

Chronicky nemocný člověk mívá bolesti, deprese, trávící potíže, hormonální výkyvy, potíže s rovnováhou, společenským uplatněním a vnímáním, často špatně spí a jeho frustrace stoupá s počtem zdravotních zpráv, které zakládá do své zdravotní dokumentace. Pochůzky po vyšetřeních, rehabilitace, pobyt v nemocnici. Bolest je součástí života, stejně jako východ a západ slunce. Občas se situace může natolik vyhrotit, že ani řízené meditace, speciální doplňky stravy nebo jógova praxe nemohou vyřešit podstatu nemoci. Zejména, pokud je nemoc součástí života od dětství. Jak lze tedy účinně bojovat s bolestí?

Kočičí kamarád: Překvapivá odpověd?

Podle statistiky FEDIAF z roku 2017 (Evropská federace výrobců krmiv pro domácí mazlíčky) je v ČR v domácnostech chovaných 1,1 milionu koček. Někdo ale chová třeba koček pět doma, jiný má jednu potulnou venkovní, proto průměry koček na domácnost, mohou být lehce zavádějící. Žádné statistiky nehovoří o skutečném problému chronické nemoci – osamělosti, izolaci, konfrontaci člověka s jeho minulostí (co v minulosti mohl a nyní nemůže). A zde kočičí kamarád přichází jako marvelovský hrdina na scénu a může takového “pacienta” udržet v přiměřené kondici. Vlastnit pejska je také fajn, ale pokud má člověk například problem s hybností nebo orientací nebo ho prostě nemoc omezuje v množství energie, kterou každý den může nějaké činnosti věnovat, může být venčení pejska nebo péče o staršího nemocného psa vysilující. Proto je kočičí přítel dostupnější.

Jak působí kočičí láska?

Po špatné noci následuje bolavé ráno, občas chronicky nemocný vstává se slzami v očích. Proto dovolí kočce občas pobývat i v posteli (ikdyž se to nedoporučuje). Kočka, se kterou máte dlouhodobý vztah, prý pozná, co přesně vás bolí a ono místo zahřívá a vrní. Ten pocit, že nejste sami, že někdo u vás bdí a vrní, ten je k nezaplacení. Ať je ráno jakkoliv mizerné, nohy bolavé a oteklé, kočka vás kvůli kapsičce nebo jinému mlsku doslova vymňouká ven. Radostně před vámi ťapká s ocáskem vtyčeným vzhůru a dělá různé kousky, kterým se smějete. Jsou kočky, které umí svého majitele vítat nebo na vás upřeně hledí a “mluví” na vás jemnou kočičí řečí. Poznají, pokud jste nevrlí nebo máte v sobě značné napětí. Nevnucují se a neskáčou vám po hlavě. Pokud vás mají opravdu rády, dají vám prostor, stejný jako ony samy vyžadují pro svoji spokojenost. A pokud máte dítě s pervazivní poruchou, kočka může být v určitých obdobích jeho jedinný přítel. Více o felinoterapii najdete zde.

Víte o nějaké nemocnici v ČR, která umožňuje pacientům (ať už onkologicky nebo jinak nemocným) terapii kočkami? Napište nám do redakce. A zatím můžete kouknout, jak “pracuje” kocour Duke s pacienty na jednotce intenzivní péče v zahraničí – video zde.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page