top of page

CATIO MAGAZÍN

Jaké rostliny jsou pro kočky toxické?

Dnešní článek může zachraňovat životy, nastražte uši. Připravili jsme pro Vás výčet rostlin, které jsou pro kočky jedovaté. A ptáte se proč? Zvířátko si z rostlinky může udělat svačinku a neštěstí je na světě. Proto je lepší, když vezmete iniciativu do svých rukou a žádného takového toxina si do květináče nezasadíte. Připraveni rozšířit své biologické znalosti? Výborně, jdeme na to.

Okrasné rostliny

Pohledné barevné květy, ale přesto nevhodný: Amaryllis. Rododendron neboli také azalka je též zapovězen všem, kterým je život jejich kočky milý. Skočec obecný, oblíbená okrasná rostlinka, nenáročná na péči, by taky mohla nadělat pěknou paseku.

Bez chryzantémy či gerbery by si člověk záhon na podzim ani nepředstavil, že? Tak budete muset, kočičímu zdraví by totiž moc neprospěla. Jemné růžové květy bramboříku by mohly zvědavé kotě lákat k ochutnání. Raději se mu proto vyhněte. Na verandě také možná pěstujete řádky voskovek. I když hezké napohled, barevné kvítky musí pryč.

Africká fialka patří k běžným krasavicím, které najdete v květináčích na parapetech domácností. Nemělo by tomu tak být, pokud chcete mít jistotu, že se žádné toxické extempore konat nebude. Vyvarujte se i dlouhým listům tchýnina jazyka. Rostlina je doporučována do ložnic díky vysoké produkci kyslíku, ovšem jen do bezkočičích domácností. Pápá dejte také fíkusům.

Po starých zahradních zdech i stěnách domů, tam všude se plazí břečťan. Zatočte s ním, takový návštěvník není vítán. Vhodnou alternativou není ani psí víno.

Sukulenty a kaktusy

Pohledný sukulent, který se možná vyjímá na některém z Vašich parapetů. Kolopejka musí z domu, pokud je nájemníkem i tvor kočičí. Podobně je na tom aloe, ač pro lidi s léčivými účinky, kočičím šelmám by dobře neudělala. Obecně nevhodné jsou také všechny druhy kaktusů s trny, některé jsou ostřejší, než by se mohlo zdát a snadno by se staly příčinou nezávidění hodných potíží.

Ovocná flóra

Máslová dužina nasládlé chuti a velká pecka uvnitř. Co je to? Avokádo ochutnal snad každý z nás, a nejeden se pokusil si ho z pecky i sám vypěstovat. Na zelenou rostlinku i pěstitelské ambice raději zapomeňte. Stejně nevhodně je na tom i rostlinka exotického banánu či fíkovníku. Pro nevhodné nosiče ovoce nemusíme koneckonců daleko. Na black listu je i obyčejná jabloň, meruňka a třešeň.

A že jehličnatých stromů se náš jedovatý seznam netýká? To se nenechte mýlit, připíšeme na něj minimálně jehličnatý tis se svými lákavě červenými bobulkami. Jedovatý nejen pro lidi ale i pro kočičáky. Taktéž nevhodné jsou i túje.

Výběr

Marihuana, ať už ji pěstujete kvůli léčivým účinkům, nebo snad jako letní přivýdělek, kočce určitě ochutnávat nedávejte. Nečekal by ji relax a chvilka nenuceného žití, ale spíše pěkné zdravotní problémy a výlet na veterinu.

Oleandr obecný, nevinný keř, pěstovaný ve Středomoří a napříč celou Asií. Nejen, že by připravil o život zvířátko, ale ani otrava člověka by nebyla problém. Dospělému stačí požít dva listy a dostaví se zvýšení svalového tonu. Pokud se nezakročí použitím protijedu, nastává smrt.

Těšíte se, až se Vám jarní záhon zazelená novým životem? Netěšte se předčasně, pokud v něm figuruje tulipán, narcis, hyacint, krokus nebo snad prvosenka, bude muset pryč.

S kalou se setkáte v nejednom pugétu. Když Vám řekneme, že patří k liliovitým, jistě už vytušíte zradu. Stejně jako ostatní její příbuzné, pěkná na pohled, nevhodná ke konzumaci. Když Vám ji nepozorný příbuzný nadělí jako dárek, dejte si na ni pozor a raději oželte její pomíjivý vzhled. Další dva nepřátelé z této čeledi jsou lilie a ocún.

Slavíte vánoční svátky po americku? Pak jistě nedáte dopustit na větvičky cesmíny. Červené plody úplně lákají k nakousnutí. Abyste místo poklidného večera na dárky nestrávili noc na veterině, cesmíny se raději vyvarujte. V české verzi Vánoc také hrozí riziko a to od vánoční hvězdy.

Cykas japonský, rostlinka, kterou si snadno spletete s menším druhem palmy. V domácnostech zcela běžná, pro kočičí domovy ovšem zcela nevhodná. U asijských druhů ještě chvíli zůstaneme, nyní vyškrtneme bambus. Vaši zenovou zahradu raději realizujte bez něj.

Doufáme, že Vám náš dnešní biologicko-toxinový kurz pomohl zorientovat se, co za rostlinky ve svých zahradách a bytech vítat a kterým přístup odepřít. Vyrazte pro lopatku a zahradnický klobouček a vzhůru do renovace svého flóry, ať se z ní může těšit i Vaše kočička.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page