top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak zvládnout jaro s kočičkou?

„Jaro dělá pokusy, vystrkuje krokusy …“ znáte tu písničku? Sdělení je jasné, venku se nám to pomalu mění, příroda sbírá síly, aby se vrhla do květu. I když se nám teď ještě ochladilo, my už přicházíme s prvními jarními tipy tak, abyste se na toto krásné roční období se svou kočkou mohli připravit a vše proběhlo krásně a hladce. Sesbírali jsme rady pro majitele-začátečníky i kočičí světáky, pro ty, co mají kočku v bytě, ale přihodili jsme i pár těm, co mazlíčka začátkem jara vypustí do zahrady. Pohodlně se usaďte a pusťte se do čtení!

Hepčík!

Podobně jako někteří lidé stráví jaro s balíčkem kapesníčků v pohotovosti, i kočky mohou trpět alergií. Věnujte proto zvýšenou pozornost všem signálům, ať můžete v případě potřeby zasáhnout včas a mazlíček se příliš netrápí. Zbystřete, pokud zaznamenáte nadměrné škrábání se nebo olizování pacek, nadměrnou ztrátu srsti nebo vyrážku na těle, vezměte kočku pod paži a vyrazte za svým veterinářem. Ten Vám s určitostí poví, jak se věci mají.

Jarní úklid má své meze

Tenhle odstavec neukazujte lenochů, co neradi pomoc v domácnosti, dali byste jim do rukou skvělý argument! Pokud jste s prvními jarními paprsky rozhodnuti vyrazit do boje s nepořádkem v domě, klidně se do toho pusťte … ovšem v domácnosti, kterou s Vámi sdílí kočka, platí jistá pravidla. Pečlivě zvažte, jaké čisticí prostředky použijete, jakou chemií svůj byt chcete vyblýskat. Prostředky, které ulpí na nábytku či podlaze mohou být pro malé zvířátko toxické, příjemná vůně je naláká k ochutnávce a neštěstí je na světě. Myslete na to již při nákupu a vyberte jen ty nejpřírodnější a nezávadné.

Dejte šanci i jiným tvorům

Máte doma malou šelmu, která se tváří, že by si své lovecké reflexy ráda vyzkoušela? Brousí drápky, protahuje páteř a čenichá po kořisti? Věnujte se své kočičce speciální hrou, nechte se ji vyřádit s hračkami, simulující lov. V praxi ale nenechávejte tento koníček zajít příliš daleko a svého lovce držte po soumraku doma. Mladí ptáčci a jiní právě narození tvorové jsou v noci ještě méně opatrní a Vás by tak mohlo před dveřmi čekat nemilé překvapení v podobě zakousnuté kořisti. I když to pro kočku je velká čest, věnovat Vám svůj úlovek, Vy z něj takovou radost mít asi nebudete … a ještě menší ti, kteří nebožáka přivedli na svět.

Kartáče do střehu

Pouštíte svého miláčka ven? Máte takovou outdoorovou kočku, za kterou prásknou dveře, jen jak se trochu oteplí? V tom případě si pořiďte dobrý kartáč na vyčesávání srsti a zaveďte pravidelnou rutinu. Na jaře i na podzim se dějí změny na kožichu a razantně mění množství chlupů. Jejich pravidelným vyčesáváním usnadníte kočce život, nespolyká takové množství své srsti a také uchráníte své oblečení i pohovku závějí vypadaných chlupů.

Jaro – období lásky a nového života

Pečlivě zvažte, jaké plány se svou kočkou máte. Pokud je pelíšek plný chundelatých koťátek Váš záměr, pak směle do toho, my Vám držíme palce a přejeme hodně hezkých chvil s čerstvými potomky. Pokud ovšem ne, bude potřeba se zařídit tak, aby Vás nic nepřekvapilo. Jakmile příroda zavelí, kočce se zapálí lejtka a vyrazí splnit svou kočičí povinnost k zachování druhu. A doma ji neudržíte ani párem volů, jak se říká. Myslete na to v předstihu a objednejte se k veterináři, kde proberete nejlepší možné řešení, kterým může být třeba kastrace. Vaši kočičku tak ušetříte mnohého trápení a sebe obvolávání známých s nabízením nechtěných koťat.

Hody, hody, doprovody …!

Velikonoce jsou za dveřmi, těšíte se? Abyste je mohli strávit v poklidu domova a ne na ambulanci, máme pro Vás důležitou radu! Dobrůtky a čokoládky patří lidem, uděláte s nimi radost malým koledníkům nebo třeba příbuzným, ovšem ne kočkám. Málokdo to ví, ale čokoláda nadělá u kočičky v těle pěknou paseku, některé zdroje uvádějí, že dokonce i toxická. Chcete-li svému mazlíčkovi dopřát nějakou tu velikonoční výslužku, zvolte raději oblíbený pamlsek nebo novou příchuť od ověřené značky. Ti nejštědřejší mohou přihodit i novou hračku.

Kytka je kámoš … a nebo ne?

Za okny se to zelená a Vy si říkáte, že nadešel čas pustit svého mazlíčka ven na výzvědy? Třeba do Vaší krásné nové zahrady? Plán zajisté dobrý, ale ještě než se za kočkou zabouchnou dveře, na chvíli se zamyslete a zrevidujte rostlinstvo, které máte na svém pozemku vysázeny. Nehoví si tam nějaká lilie, sasanka, asparágus, rakytník, cesmína …? Některé mohou způsobit nepříjemnosti, jiné být dokonce jedovaté. Pro klid v duši, při premiéře venkovního venčení, porovnejte svou zahradní flóru se seznamem pro kočky nevhodných rostlin.

Vymezte teritorium!

Vaše zahrada – Vaší pýchou? A bojíte se, že Vám z ní kočka udělá, jak se lidově říká, paseku? Existuje elegantní způsob, jak zařídit, aby se kočička pohybovala jen tam, kde její přítomnost ničemu nevadí. Příroda nabízí celé množství rostlinek, které jsou pro kočky zdravotně nezávadné, ale ony jejich společnost nebudou vyhledávat. Pomocí nich tak můžete v zahradě vytvořit zóny, které zůstanou takzvaně bezkočkové. Pichlavé rostliny odradí kočku od usazení se, pachy citrusů ji zase nebudou lákat k návštěvě. Kutilové, chopte se lopatky a sazeniček a vyrazte k záhonu, my méně zruční se spolehneme na zahradního architekta …

Tak co, vzali jste notýsek a poznamenali si dobré rady? Nebo jste takoví kočičí mazáci, že jsme Vás ničím nepřekvapili? Tak či tak, všichni v Catio Vám přejeme krásné prožití začátku jara i Velikonočních svátků.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page