top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak vybrat perfektní jméno pro kočku

Pamatujete si hodiny dějepisu ze základní školy? Člověku občas zůstával rozum stát, jakými jmény se honosili významní králové a panovníci. Ať už je Vám historická věda blízká, nebo ne, jedno nám ukazuje; že dobře zvolené jméno může předurčit významný život a skutky. Přesně toho se přidržíme i my v našem dnešním článku. Poradíme Vám, jak vybrat jméno pro kočku, tak, aby k ní skvěle sedělo a na první poslech dalo najevo, s kým máte tu čest. Pokud váháte, jak svého mazlíčka pojmenovat, jste na správné adrese!

Povaha napoví

Pojmenování mazlíčka je velká věc – na tom se asi všichni shodneme. A jelikož mu jméno bude sloužit celý dlouhý život, nemá cenu výběr uspěchat. Dejte si na čas a nechte svého nového parťáka, ať se u Vás dobře zabydlí. Až překoná prvotní stud a nejistotu z nového prostředí, teprve ukáže, co je vlastně zač. Jestli je gaučový povaleč a nenapravitelný spáč, nebo energetický nezmar, co chvíli neposedí. Teď nadchází ta pravá chvíle na imaginární křest. Pohybuje se ladně, jako by mu v žilách proudila modrá krev? Nebojte se sáhnout po vznešeném, aristokratickém titulu lorda nebo prince či princezny. Splašení jedinci si spíš vyslouží krátké čilé jméno, jako jsou oni sami. Pojmenovat ho můžete třeba po první věci, kterou u Vás doma zničí.

Na vzhledu … záleží

I když se z adopce nového mazlíčka jistě tetelíte radostí a nápady na jména Vám kmitají hlavou, poradíme Vám chvíli přibrzdit. Vybírat jméno dřív, než svého mazlíčka poprvé uvidíte je tak trochu sázka do loterie. Trefné jméno Vás totiž může trefit do nosu až ve chvíli prvního seznámení. Bílo černého chlupáče s nezaměnitelným knírkem pod nosem a černým monoklem kolem oka můžete s klidem pokřtít na kočičího Charlie Chaplina, mlsná zrzavá koule připomene legendárního kresleného Garfielda a kdo ví, třeba Vám nový přírůstek bude evokovat Vašeho dědečka Alfonse a vytvořením jeho jmenovce mu vzdáte hold.

Oblíbení (anti)hrdinové

Jste nezdolný fanoušek Harryho Pottera, Star Wars nebo třeba Batmana či Avenegrů? Pak zvažte, jestli nechcete, aby Váš nový kočičí přírůstek nesl jméno někoho z nich. Hlavními postavami zábava nekončí, představte si mít doma takovou Hvězdu Smrti! Nebo Vrbu Mlátičku! Tu už by Vám kde kdo mohl závidět. Když známé jméno vystihne i nějakou tu povahovou stránku nebo kočičí vrtoch, bude vtip dokonán. Sáhnout můžete samozřejmě i do tradičnějších, klasických filmů. Pokud Vaše duše touží po romantice, kocour se může jmenovat Pan Darcy nebo třeba Joe Black. Milovníci adrenalinu a dobrodružství zase ocení Indiana Jonese nebo Jacka Sparowa. Sedněte k televizi, vezměte kočku na klín a můžu Vám slíbit, že po jednom filmovém večeru budete mít adeptů na dokonalé jméno celou řadu.

Jméno s příběhem

Pamatujete legendární český film, Vesničko má, středisková? Do pamětí se nám vryl nešikovný Otík i záletná Jana. Ze zvířecích hrdinů si tu střihl významnou roli sympatický, chundelatý pejsek. Jeho filmový majitel mu přisoudil jméno Karl von Banhof, právě proto, že svého kamaráda našel na nádraží. Máte podobnou zkušenost a chcete se inspirovat? Zapátrejte v historii svého mazlíčka, která z ikonických chvil jeho života by mohla dát vzniknout jménu. Nedržte se při zdi a popusťte svou překladatelskou iniciativu dále než k němčině. V dobách vlády Google překladače stačí vybrat padnoucí jméno s přídomkem v češtině a poté ho pozměnit do všech možných i nemožných podob světových jazyků. Ta která se Vám bude nejvíce líbit, vyhraje. A z obyčejné české kočky „Mařenky z ulice“ může být najednou krasavice s přehlídkovým jménem.

Dejte šanci historii plemene

Víte, jakého plemene je Váš nový spolubydlící? Barmská, habešská, sibiřská, britská nebo perská kočka? Pokud chcete být na původ svého mazlíčka patřičně hrdý, zapátrejte po jménech v jeho dávné vlasti. Ať už se pomocníka jménem google zeptáte na tradiční jména v Barmě, nebo padnete do knih a nějaké vyčtete z místní literatury, jistě nešlápnete vedle. Pokud žádnou exotiku domů nestěhujete a adoptujete si kočku domácí, nebo ten pravý český mix, ponořte se do dávných časů naší malé země. Co takhle královské jméno Karel nebo jeho žena Alžběta? A nebo pohádkový Mikeš či Kočka-Bystrouška?

Vtipné dvojice

Nejste žádní troškaři? Pouštíte se do kočičí adopce s vervou a rovnou si berete dvě kočky? Skvěle! Pak promyslete pro svou chlupatou dvojku jméno nějaké slavné (či neslavné) dvojice. Asi Vás napadne nestárnoucí a zamilovaní Romeo s Julií nebo Baby a Johny. Pokud se do cizích názvů nehrnete, klidně zůstaňte i v našem českém rybníčku. Pořídit si můžete Karkulku a Vlka nebo třeba Pata a Mata. Bob a Bobek pro dvě kočky by mohla být taky vtipná záležitost! Jestli je humor Vaše druhé jméno, dejte kočičímu tandemu nerozlučné jméno. Třeba Sušenka a Mléko. Nebo Tequila a Whiskey. Utvrdíte je v představě, že prostě patří k sobě.

Jména pro celou partu

Mají kočky ve Vašem srdci stálé, pevné místo, ze kterého je nic nevystrnadí? Máte elán ubytovat jich ve svém bytě hned několik? Pak můžete pro každého nového jedince vybírat přezdívku podle našeho Pojmenovávacího manuálu. Jestli ale chcete, aby celá smečka měla něco společného, vyberte si oblast života a z ní potom udělujte jména. Poskládat si můžete třeba vlastní ovocný salát a mít doma Mango, Jablko, Jahůdku i Třešeň. Silnějším kalibrem jsou poté drinky, Martini i Manhattan jistě budou kamarádi, Mohito se zase jistě dá do party s Piňa Coladou. Milovníci kávy si zase mohou dát celou škálu lahodného nápoje – od Ristretta přes Cappuccino až po Frappé. Nebo Vy můžete být Sněhurkou a mít svých sedm kočičáků – Šmudlu, Stydlína, Dřímala a další.

Až získáte favorita mezi jmény a rozhodnete se přidělit ho své kočičí ratolest, zkuste jej na kočku použít. Pokud se Vám dobře vyslovuje a jmenovec se tváří, že s takovou přezdívkou zvládne žít, máte vyhráno!

Závěrem článku nám dovolte citovat klasika: „Co je po jméně? Co růží zvou i zváno jinak, vonělo by stejně.“ Ať už máte doma kočku Ťapku, Lorda La Packu von Strasse, nebo snad jméno už vybrat někdo za Vás … pořád to znamená úžasného kočičího jedince, který si zaslouží spoustu lásky a který spoustu lásky také opětujte. Užívejte si chvíle s ním a až Vás na chvíli propustí ze společné hry, připište nám do komentářů, s jakým jménem chodí po světě Váš mazlíček.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page