top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak správně vybrat chovatelskou stanici? Poradíme vám!

Konečně jste se odhodlali, pečlivě prostudovali charakteristiky všech plemen a nyní přišla chvíle na to, najít mezi hromadou chovatelských stanic tu pravou. Na co nezapomínat?

Zdroj informací

Většina z nás dnes již hledá všechny informace na internetu. Krom spousty možností, které nám webové stránky přináší, jako například nepřeberné množství koťat různých velikostí a barev, ponouká nám také kvanta chovatelů/majitelů/podnikatelů..zkrátka lidí, kteří tato koťátka „vypěstovali“ buď pečlivě s láskou a péčí, anebo zkrátka pro zisk. Poznat rozdíl je dost těžké.

Určitě je tedy vhodné dát na recenze. Samozřejmě prověřenější, čím víc recenzí, tím lépe. Určitě není ani naškodu zeptat se přátel a známých. A teď k jádru pudla. Kotě s papíry nebo bez?

Průkaz původu

Zvíře s průkazem původu, neboli s PP či jednoduše s papíry. Skoro jako u auta. A vyžaduje neméně pečlivý výběr a zvážení. Především je podstatné si uvědomit, co si se zvířetem s PP kupuji (v drtivé většině případů). Kupuji si zvíře socializované, zvyklé na kontakt, s hygienickými návyky a především, se známým původem, díky kterému se můžeme zaměřit na potencionální vrozené vady. Většina dobrých chovatelských stanic se dá dohledat v databázích i s jednotlivými vrhy, kde najdeme informace o zdravotním stavu rodičů i prarodičů mého potencionálního mazlíčka. Chovatelské stanice mají vysoké nároky a požadavky a pečlivou selekcí se snaží mít jen ta nejlepší koťata. Ve většina případech tomu tak je, samozřejmě ale ani průkaz původu nezaručí, že mazlíček bude nesmrtelný.

I pokud chceme zvířátko tzv. na mazlíčka (bez uchovnění a vystavování – chovatel vám vždy poradí, které z koťátek je nebo není vhodné do chovu, z důvodu exteriérových vad), průkaz původu je nezbytná součást jeho vybavení. Je totiž vydán všem koťátkům, bez ohledu na exteriér (vzhled a znaky) a přínos pro chov. Proto inzeráty typu: „Prodám koťata bez PP po rodičích s PP“ jsou hloupost. Kotě z chovatelské stanice, které nebude mít předpoklady k uchovnění a vystavování a bude prodáno „na mazlíčka“, půjde do nového doma buď kastrované, anebo s podmínkou ke kastraci. Na průkazu původu mají tito mazlíčci přetisk: Bez oprávnění k chovu.

Z průkazu původu plyne také spousta dalších výhod, v podobě uzavření smlouvy, zaručující přesný původ mazlíčka a možnost zpětného odběru zvířete chovatelskou stanicí, pokud by došlo k vaší nemožnosti se o kočičáka nadále starat.

Bez průkazu původu

Samozřejmě se dá mazlíček sehnat i bez průkazu původu. Není nic krásnějšího, než dát domov kočičce z útulku nebo z ulice. Pokud ale chceme vyloženě určitou rasu šlechtěné kočky, kupovat mazlíčka bez průkazu původu je obrovský risk, ne-li učiněná hloupost. Neexistuje čistokrevná kočička bez průkazu původu. Nikdo vám nezaručí geny dotyčného koťátka, ať už co se exteriéru týče, tak především v oblasti vrozených vad a nemocí. Není pro ně žádný důkaz a často tak lidem vyroste něco, co vůbec nechtěli, nejčastěji i s alergiemi, nesprávnou stavbou těla či jinými vrozenými vadami. Navíc se v těchto „vodách“ mnohem častěji vyskytují lidé, kteří na množení koťátek krutě vydělávají. Kočky u takových množitelů mohou žít nahuštěné na malých místech, kde je přirozeně mnohem větší pravděpodobnost přenosu nákaz a samozřejmě dochází ke stresu u všech jedinců.

Správná chovatelská stanice

Co od správného chovatele a odchovatele koček čekat? Jistotou je minimálně jedna osobní návštěva s velmi podrobnými dotazy na vás. Poznáte, že dotyčný chovatel opravdu nedá svá pěstěná koťátka jen tak někomu. Také si na koťátko počkáte, protože ke správné socializaci a ideálnímu zdravotnímu ošetření je důležité, aby bylo kotě dost dlouho s matkou a dostatečně odčerveno a přeočkováno, čímž získá cílenou imunitu. Proto by k vám koťátko nemělo jít dříve než ve 12 – 13 týdnu věku.

To je ale jen začátek, který může poskytnout nejen chovatel, ale i množitel. Dále je tedy potřeba dobře sledovat prostředí, ve kterém se chov nachází, nastudovat si doklady ke genetickým testům, doporučeným u daného plemene, a vyžádat si je. Chovatelé šlechtěných ras mají o plemenných standardech a vrozených vadách svých koček výborný přehled. Předloží-li vám výsledky testů rodičů koťátka na smrtelné nemoci (FIV, FeLV), výsledky SONO vyšetření a u daných rizikových plemen také výsledky testů na HCM (dědičné onemocnění srdce) a PKD (dědičné onemocnění ledvin), je důležité, abyste věděli, o co se jedná. Trochu snaživý množitel vás totiž i v tomhle může „přečůrat“.

V dobré chovatelské stanici vám majitel ukáže všechna svá zvířata, všímáme si jejich zdravotního stavu – oči, které by neměly být uslzené ani matné, srsti, která je správně lesklá a nevylysalá, kontrolujeme čistotu zvířat a také tělesnou kondici. Zvířata by měla být energická, zvyklá na člověka a naprosto vyrovnaná. Připomínám, je důležité sledovat počet mazlíčků a kde jsou umístěna. Dejte na pocit.


Náš zákazník…

Pamatujte si, ať se vám koťátka zdají jakkoli krásná a rozkošná, nepodlehněte a dobře se rozhlédněte. Určitě nedejte na fotky z inzerátu, nepřistupujte na „obchod“ někde venku, v parku nebo u obchodu. Nechte se pozvat domů, pozorujte, poslouchejte, ptejte se. A pokud se vám cokoli nezdá, poděkujte a odejděte. Vaše kočička nebo kocourek s vámi má žít několik let, nejlépe spokojeně, ve zdraví a pohodě. Proto je obezřetnost na místě.

Přejeme správný výběr a toho nejlepšího kočičího parťáka.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page