top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak naučit kotě chodit na kočičí záchod?

Kdo by nechtěl mít doma kotě, malého chlupatého prcka, který se vleze do dlaně? S příchodem kotěte ale přichází i zodpovědnost za… bobky. Kotě musíte naučit používat kočičí záchod. A jak to udělat?

Základem je dobrý typ záchodu a steliva. Jak si jej vybrat a jaké jsou ideální vlastnosti pro vaši kočku jsme vám už v jednom článku poradili. Takže… doma máte kočičí záchod, neprášivé stelivo, a teď přichází ten opravdový oříšek. Jak prcka přesvědčit, aby místo na nový perský koberec chodil do toalety pro něj určené?

Dopřejte mu klídek

Co si budem, i my se chceme v klidu posadit a užít si svoji desetiminutovku bez jakékoli společnosti. Stejně tak to má i kočka, během vyprazdňování prostě nestojí o váš dohled. A u koťat to platí dvojnásob. Položte jejich záchod do klidné místnosti, kam chodí málo lidí, zároveň do ní má ale chlupáček přístup. Koupelna, výklenek pod schody, to jsou ty pravé lokace. Vyhněte se ale prádelnám nebo sklepům, hluk pračky by kotě vyděsil.

Ideální je to pár týdnů vydržet a nechat kočičí toaletu třeba na chodbě, prostě tam, kde na ni všichni vidí. Malé tlapičky totiž nezvládnou chodit několikrát denně do schodů a ze schodů jen proto, že vy se nechcete na kočičí pozůstatky neustále koukat. Jakmile bude ale kotě zvyklé záchod používat, postupně jej můžete přesunovat a nakonec nechat tam, kde nebude nikomu překážet.

Kočičí chůvou snadno a rychle

Jakmile kotě přinesete domů, posaďte ho do záchodu. Nechejte ho tam několik minut, není důležité, jestli potřebu vykoná, nebo ne. Po každém jídle, ráno po probuzení, zkrátka několikrát denně svého svěřence vezměte do náruče a postavte do záchodu. Kočky jsou inteligentní a nejčastěji se řídí instinktem, používat kočičí záchod pro ně proto není žádný zapeklitý úkol.

Ještě jedna důležitá maličkost… odolejte potřebě ukazovat kotěti hrabání packou do kočkolitu, spíš ho tím vystrašíte. Zároveň je netrestejte, najdete- li bobek nebo loužičku mimo záchod. Jediné, čeho byste dosáhli je to, že by se vás kotě bálo.

Úklid základ úspěchu

Věřte tomu nebo ne, kočky jsou mnohem čistotnější než kdokoli z člověčích úklidových fanatiků. Pokud se o čistotu jejich toalety nepostaráte, bude pod jejich úroveň se k ní jen přiblížit. A proto záchod opět nahradí… no, tím perským kobercem. Na druhou stranu je dobré ze začátku vašeho a kotěcího spolubydlení nechávat v kočkolitu ležet malý bobeček, prcek pak bude vědět, co má v téhle divné krabici, do které ho pořád strkáte, vlastně dělat.

A malý tip: Kočky hrabou, a hodně. Pro vás je dobré, pokud hrabou jen v kočičím záchodě. Takže radíme, všechny květináče s hlínou pryč. Kdo by chtěl z toho počůraného perského koberce ještě vysávat hlínu?

Pokud máte i vy nějaké zaručené tipy, jak nejrychleji naučit kotě chodit na kočičí záchod, budeme za vaše rady rádi!

댓글


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page