top of page

CATIO MAGAZÍN

6 rad pro klidné léto s kočkou

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Táhne mne to ven, ale ochráníš mne?

Možná si právě teď říkáte, jak své kočce usnadnit horké dny. Znáte nebezpečí číhající na vašeho mazlíčka v létě? Jak zajistíte své kočce (a tím i sobě) klidné prožití léta?

Prevence přehřátí

Pravidelným vyčesáváním kočičí srsti pomůžete svojí kočce s rychlejší regenerací kůže. Kočka také bude mít menší problémy s vyvrhováním srsti (nebude tolik zvracet chomáčky chlupů). Proto je vhodné mít kvalitní kartáč. Kočce je možné v horkých dnech zlehka přikládat namočený ručník na čumák, hlavu a packy (pravidelně a po chvilkách, jak to vaše kočka snese) a ochlazovat jí tak (pozor, jen přikládat, kočku do ručníku nebalte).

Ikdyž je kočka ohrožena infarktem méně často, než pes (ten tráví více času v pohybu venku na teplém povrchu), je vhodné vytvořit kočce doma příznivé podmínky. Pokud nemáte klimatizaci, je možné po kočku použít chladící podložku (určenou speciálně zvířatům, která má povrch odolávající drápkům). Podložku umístíte do pelíšku nebo na jiné místo, které kočka v horkých dnech vyhledává. Chladicí podložku můžete nahradit třeba i jinou nádobkou s ledem, pak je vhodné nádobku nečím překrýt. Pokud si všimnete, kam se kočka v horku uchyluje, pak jí tam vytvořte další pelíšek (nebo vybudujte bezpečnou kočičí voliéru), dobře zatáhněte závěsy a rozmístěte misky s vodou po domě.

Kvalitní strava, polovina zdraví

Část koček mívá v létě menší chuť na jídlo a bohužel i horší pitný režim. Řešením bývá strava s vyšším podílem vody (šťavnatá jídla) na úkor suchých granulí. Pozor, někdy je nechutenství příznakem jiného problému, který kočka má (zkažený zub nebo jiné zdravotní potíže). Je vhodné dát pozor u koček, které pouštíte u svého domu ven, na to, co konzumují (pozor na chemikálie, stojatou vodu, mršiny hrabošů, atp.). Bohužel při jejich toulkách dále za plot nemusí být tak snadné je ochránit. Často tyto průzkumnice pozřou otrávenou myš.

Kočky mohou mít v létě ohroženy ledviny a hůře močit, proto je vhodné kočku k pití vody různě motivovat. Jednou z možností je čerstvou vodu nalévat do její misky přímo před ní. Pokud se nechá nalákat ke hře s vodou, je možné, že si vzpomene, že má žízeň. Pokud kočku berete s sebou na dovolenou, je vhodné mít v zásobě krmivo, na které je kočka zvyklá. Měníte-li jídelníček, je vhodné přecházet postupně a na kočku nespěchat.

Úrazy a bodnutí

Máte-li kočku, která se pohybuje venku nebo sdílí domácnost se psy, pak je vhodné aplikovat spot-on přípravek proti parazitům v daném termínu a nespoléhat na štěstí (jde doslova o zdraví celé rodiny). Je vhodné kočku pravidelně odčervovat (s doporučením vhodného přípravku vám pomůže váš veterinář). Kromě parazitů, blech a zvířat nakažených infekčními chorobami, se může kočka zranit při rvačce s dalšími zvířaty (nebo se popíchat o rostliny), rány je vhodné ošetřit, aby nedošlo k zanícení (očkování proti vzteklině by mělo být také samozřejmostí). Nebezpečné jsou pro kočky také střetnutí s jedoucími auty.

Měli byste mít také jistotu, že na vašem pozemku (nebo balkonu) není vosí hnízdo. Bodavý hmyz občas může ohrozit na zdraví i kočku žijící v domácnosti, pokud při větrání vnikne dovnitř. Kočky jsou časty poštípány na hlavě, čumáku, protože mohou tohoto létajícího vetřelce pronásledovat a zkoušet “lovit”. V případě bodnutí vosou (sršněm nebo včelou) je vhodné kočku pozorovat (část koček může reagovat podobně jako alergický člověk), podávat jí vodu, místo ledovat (přes nějako tkaninu). V případě bodnutí včelou, je vhodné žihadlo vyjmout velice opatrně, aby nedošlo k vystříknutí zbývající jedu ve váčku. Pokud se vyskytne nějaká neobvyklá reakce (kočka je dezorientovaná, zvrací, má průjem, světlé dásně, chladné packy nebo neobvykle rychlý nebo pomalý puls), může zkolobovat. Proto je vhodné mít číslo na veterináře na přehledném místě a nebát se takový stav konzultovat. Anafylaktický stav může ohrozit život vaší kočky.

Při cestování pozor na stres

Kočka sice nepatří ke společníkům člověka milujícím přesuny, pokud ale nelze jinak a vy ji musíte vzít s sebou (nebo se v létě stěhujete do zahraničí), nezbyde vám, než jí tento zážitek zpříjemnit a ulehčit.  Přepravované zvíře může být ve stresu. Je vhodné kočku sledovat, jak snáší případnou nevolnost, zda jí chutná a dostatečně pije. Kočka by měla mít svoje vybavení (včetně kočičího záchodu). Kočku při jízdě v autě nepouštějte z její přepravky (prý rády “mluví” do řízení), ani ji nezamykejte při přestávce v řízení (teplota v autě během několika minut stoupá a zvíře může mít teplotní šok). Je možné kočku chladit lehkým otíráním ručníkem (nezakrývejte ji).  Cestování na delší vzdálenosti bude předmětem jednoho z dalších červnových článků. Nikdy neberte na cesty kočku, pokud nevíte, zda vám ji majitel ubytovacího zařízení, kam směřujete, povolí.

Pozor na chemikálie a jedovaté rostliny

Doma i na zahradě si dejte pozor na rostliny, které jsou pro kočky toxické. Pokud si nejste toxicitou rostliny pro kočku jistí a veterinář není dostupný, lze přes stránky Národní toxikologické centrály ověřit, zda se daná rostlina nachází na seznamu nejedlých a jedovatých rostlin (pod záložkou informace pro veřejnost/rostliny) a případnou otravu konzultovat telefonicky (viz odkaz v textu výše). Bohužel při pohybu venku může ohrozit kočku také méně viditelné nebezpečí – různé postřiky (herbicidy, insekticidy) používané na ochranu okolní zeleně a plodin. Ochranné pásmo, ve kterém je zakázáno takové přípravky používat je jen velmi omezené (z pohledu pohybu kočky). Termíny postřiků by mělo být možné ověřit na obecním (nebo městském) úřadě a kočku ven po tomto termínu (na nějaký čas) nepouštějte.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page